Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belastingvoordelen en financieringsmogelijkheden elektrische auto

Geplaatst op: 25-10-2018, 16:58:59

Tegenwoordig rijden er steeds meer mensen in een elektrische auto in Nederland. Met de aanschaf van een elektrische auto bespaar je niet alleen op de brandstofkosten, je profiteert ook van een aantal belastingvoordelen. Hiermee wil de overheid elektrisch rijden stimuleren. Wat zijn die voordelen?

BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen)

Koop of importeer je in Nederland een personenauto, motor of een bestelauto? Dan moet je BPM betalen. Hoeveel BPM je moet betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van het voertuig. Aangezien een elektrische auto schoner en zuiniger is dan een brandstofauto, zijn deze voertuigen tot en met 2020 vrijgesteld van BPM. Dit geldt alleen voor volledig, elektrische auto’s. Voor plug-in hybrides betaal je een aangepast BPM-tarief, wat dus gebaseerd is op de CO2 uitstoot van de auto.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Tot en met 2020 betaal je voor een volledig elektrische auto geen Motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Voor de plug-in-hybride-variant van de elektrische auto betaal je tot en met 2020 de helft van het tarief voor een normale auto.
De MIA (Milieu Investeringsaftrek)

De Milieu-investeringsaftrek biedt ondernemers de mogelijkheid om de fiscale winst te verlagen. Het gaat om een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Volledig elektrische auto’s komen in aanmerking voor 36% MIA, met een maximumbedrag van 50.000 euro. Dit betekent dat de extra aftrek kan oplopen tot € 18.000. Het kortingspercentage van de MIA is voor plug-in-hybride-auto’s vastgesteld op 27%, met een maximumbedrag van 35.000 euro. Als je gebruik wilt maken van deze regeling, moet je binnen 3 maanden na de investering een melding doen bij RVO.

Bijtelling elektrische auto

Op dit moment betaal je 22% bijtelling voor een auto van de zaak. Het gaat hier om de kosten voor het privégebruik van een auto van de zaak of de werkgever. Op dit moment betaal je voor een volledig elektrische auto slechts 4%. Het bijtellingspercentage van 4% geldt vanaf 2019 alleen voor voertuigen met een catalogusprijs van maximaal 50.000 euro. Voor het bedrag boven de 50.000 euro betaal je het algemene bijtellingspercentage van 22%. Dit geldt niet voor auto’s die op waterstof rijden. De bijtelling voor plug-in hybrides blijft ook in 2019 22%.

Financieringsmogelijkheden elektrische auto

Aan een elektronische auto hangt een behoorlijk prijskaartje. Niet iedereen heeft dit bedrag op zijn of haar bankrekening staan. Een leasecontract of geld lenen kan eventueel uitkomst bieden. Gaat jouw voorkeur uit naar leasen? Dan kun je hiervoor terecht bij verschillende leasemaatschappijen. Wil je een lening om een elektronische auto te kopen? Dan is een persoonlijke lening de meest geschikte lening. Het bedrag wordt in één keer op jouw bankrekening gestort. Je betaalt maandelijks een bedrag terug, tegen een vast rentepercentage en een vaste looptijd.

Bron: www.autorai.nl van 25 oktober 2018

Ga terug naar de vorige pagina